Biedermeier-Gasthaus "Zu den 3 Hacken"

Tijdens mijn vakantie had ik de kans vier uur in Wenen door te brengen. Vier uur is niet veel, maar ik was al eens in Wenen geweest, dus had ik mij voorgenomen niet hijgerig de culturele hoogtepunten af te lopen, maar gewoon lekker van de mooie stad te genieten. Dat leverde meer op dan ik had gedacht!

Eerst maar een hapje eten: de meeste terrassen zaten vol en de obers waren niet erg bereid zich voor ons in te zetten, vooral niet omdat ik de neiging heb eerst eens op de kaart te kijken voor ik ga zitten en iets te drinken bestel. Op mondige klanten zijn ze in Wenen niet gesteld.

Er gloorde hoop aan de horizon toen ik aan het eind van de Singerstraße een uithangbord zag, overduidelijk van een uitspanning.

De kaart buiten zag er goed uit en vooral: Weens! En toen ik het menu kreeg:

Das Gasthaus "Zu den 3 Hacken" in der Singerstraße 28 im ersten Wiener Bezirk zählt zu den ältesten Gastwirtschaften der Stadt.
In den historischen Gasträumen tafelten einst illustre Gäste wie Franz Schubert (Komponist 1797-1828) und seine Freunde Franz Schober (Lyriker und Schauspieler, 1798-1882), Moritz von Schwind (Maler, 1804-1871) und Leopold Kuppelwieser (Maler, 1796-1862).
Johann Nestroy (Lustspieldichter, 1801-1862) erwähnte die "3 Hacken" sogar in einem seiner Couplets und war ebenso Stammgast wie Emilie Giesrau (Schauspielerin, 1873-1943), Therese Krones (Volksschauspielerin, 1801-1830) und Wenzel Scholz (Schauspieler, 1787-1857).
Damals wie heute: ein Ort gemütlicher Gastlichkeit.

Bij zulk gezelschap wil ik mij graag aansluiten. Ik heb mij inmiddels suf gezocht naar het Nestroy-couplet waarin de "3 Hacken" genoemd worden, maar (nog) niet gevonden. Maar de bediening was zeer vriendelijk en ik heb er een voortreffelijke Fiaker-Gulash gegeten.