Carl Friedrich Zöllner - Der Speisezettel

Wie zei dat Biedermeier saai was? Het zit hem in de juiste uitvoering! Hier is een uitvoering van Zöllner's "Der Speisezettel" door Ensemble Amarcord.

Vergelijk deze uitvoering eens met een andere uitvoering van toch ook een goed ensemble als Voices Unlimited.
Braafjes.
Carl Friedrich Zöllner (1800 - 1860) was een Duitse componist en geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de mannenkoorcultuur van de 19e eeuw. Bekend zijn o.m. zijn "Das Lied vom Rheinwein"

en "Das Wandern ist des Müllers Lust", die natuurlijk bekender is door de zetting van Schubert uit Wilhelm Müller's "Die Schöne Müllerin".
"Der Speisezettel" is niets anders als een menukaart die voorgelezen wordt.

Marquer! Was gibt's denn heut? - Mein Herr! Zu dienen!
Fricassée von Kalbfleisch, Blumenkohl mit Rindfleisch;Sauerkraut mit Schweinefleisch; Schöpsenfleisch mit Welschkraut.
Bratwurst; Omeletten; Beefsteak; Coteletten; angeschlagnen Kälberstoss; schön gefüllte Taube; Schinken mit Kartoffelkloß; Lerchen und Ragout.
Krautsalat mit Karpfen; Allerlei mit Henne.
Hinterher Butterbrot, Schweizer Käs' Portion: Fünf Groschen
Wünsche wohl zu speisen!

In een documentaire over het album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" van The Beatles hoorde ik George Harrison over John Lennon's song "Being for the Benefit of Mr. Kite!", waarvan de tekst ontleend was aan een doodgewoon antiek tegeltje, zeggen dat Lennon als songwriter zijn tijd ver vooruit was; "hij realiseerde zich dat je over alles een goede song kunt schrijven".
Nog nooit van Zöllner gehoord...