Neoclassicisme en Biedermeier bij museum De Fundatie.

Museum "De Fundatie" ïn Zwolle heeft momenteel een tentoonstelling met Neoclassicistische en Biedermeier werken uit de collecties van de vorst van Liechtenstein.

Ik ernaar toe. Een mooie expositie ook nog eens in een schitterend museum, eigenlijk jammer dat Zwolle zo ver van mijn woonplaats ligt.
Van schilderkunst heb ik minder verstand dan van muziek of literatuur, maar tussen de vele portretten van leden van het Liechtensteinse vorstenhuis herkende ik bij de genrestukken onmiddelijk het schilderij "Het voorzichtige dienstmeisje" van Peter Fendi (1796-1842) uit 1834. Vreemd, ik had dit schilderij ook gezien bij de Biedermeier-expositie "Schoonheid en Burgerzin" in het Noordbrabants Museum in 1995. Toen werd er helemaal niet bij verteld dat de Liechtenstein-collectie zo zelden op reis gaat. Ik de catalogus van toen erbij gepakt en jawel: het schilderij werd geëxposeerd onder de naam "Nieuwsgierig Aagje" uit 1833! Het staat zelfs op deze website! Maar wacht eens, andere naam, ander jaartal? Bij goed kijken blijkt het een ander schilderij; of liever: Fendi heeft gewoon twee keer min of meer hetzelfde schilderij gemaakt. Zoek de verschillen (zonder op het verschil in belichting van de scan te letten) :-)

Peter Fendi - "Nieuwsgierig Aagje" 1833 Peter F
endi - "Het voorzichtige dienstmeisje" - 1834

In de catalogus beschrijvingen wordt er met geen woord over gerept; zou het bekend zijn?